Monday, February 16, 2009

Το sightseeing tour της Θεσσαλονίκης

[45/365] On a tour

Όλες οι πρωτεύουσες της Ευρώπης διαθέτουν ένα sightseeing tour, που συνήθως γίνεται με λεωφορείο και μερικές φορές με τραμ. Εκτός από τις πρωτεύουσες, πολλές άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η Lyon, το Salzburg, το Μιλάνο, η Βαρκελώνη, το Μόναχο και πολλές άλλες, διαθέτουν αυτήν την τουριστική ευκολία. Να μπορεί ένας επισκέπτης, να δει τα σημαντικότερα σημεία της πόλης, γρήγορα και εύκολα. Η Θεσσαλονίκη δεν διαθέτει μια ανάλογη υπηρεσία. Δεν διαθέτει, γενικά πολλά πράγματα για τους κατοίκους της, πόσο μάλλον για τους επισκέπτες της, αλλά άντε εμείς είμαστε «συνηθισμένοι» να μας έχουν γραμμένους. Σε ένα μεγάλο βαθμό, είμαστε και υπεύθυνοι, αλλά δεν θέλω να το αναλύσω τώρα.


View Larger Map

Αποφάσισα, λοιπόν, αφού δεν υπάρχει κάτι επίσημο, να προτείνω κάτι ανεπίσημο, για όσους θέλουν να κάνουν μια βόλτα στα σημαντικότερα, από τουριστικής άποψης, σημεία της Θεσσαλονίκης και βάφτισα το Δρομολόγιο 15 – Τ.Σ. 40 Εκκλησιών – Ιστορικό Κέντρο, του Ο.Α.Σ.Θ. ως sightseeing tour. Ζήτησα την πολύτιμη βοήθεια της καλής φίλης Panigirtzous για την ακριβή καταγραφή του δρομολόγιου, εξοπλιστήκαμε με χάρτες, δρομολόγια, υπομονή, μια σοκολάτα και φυσικά φωτογραφική και να τι έχουμε να προτείνουμε!

Sightseeing tour @ Thessaloniki

Συναντηθήκαμε Ερμού με Αριστοτέλους και πήραμε το Δρομολόγιο 16, μέχρι το τέρμα. Μετά από συζήτηση με τον οδηγό μας, καθώς και άλλους οδηγούς στην αφετηρία, μάθαμε τα παρακάτω:
- Πρόκειται για κυκλικό δρομολόγιο. Έχει κοινή αφετηρία και τέρμα, οπότε εύκολο να κάνετε όλη τη διαδρομή, με ένα εισιτήριο, αν δεν κάνετε στάσεις. Η πλήρης διαδρομή, που κάναμε εμείς, κράτησε 45 λεπτά αλλά ήταν Κυριακή και είχε ελάχιστη κίνηση.
- Τόσο το Δρομολόγιο 15 όσο και το Δρομολόγιο 16, μπορούν να «χρησιμοποιηθούν» ως sightseeing tours γιατί περνάνε από τα ίδια σημαντικά μέρη. Απλά το 16 περνάει και από Δικαστήρια και αν δεν σκοπεύετε να κάνετε στάσεις, καλό είναι να το προτιμήσετε, γιατί περνάει ακριβώς μπροστά από τα «σημεία» ενώ το 15, περνάει στα περισσότερα, από την πίσω πλευρά τους. Για παράδειγμα, πάει από Κασσάνδρου, οπότε το Τούρκικο Προξενείο, με το ζόρι το βλέπετε.
- Καθημερινές, είναι κάθε 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την κίνηση και Σαββατοκύριακα, είναι λίγο πιο τακτικά. Έτσι μας δήλωσε ο ευγενικότατος οδηγός, στην αφετηρία. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μπορείτε να κατεβείτε σε κάποια στάση, να ρίξετε μια ματιά στο σημείο, 5-6 φωτογραφίες και ίσως μια σύντομη επίσκεψη και μετά πάλι να πάρετε το επόμενο λεωφορείο, που θα περάσει.

Sightseeing tour @ Thessaloniki

Ξεκινήσαμε, λοιπόν, στις 15:30 από την αφετηρία και η πρώτη στάση, που σας προτείνουμε είναι τo νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης «Ευαγγελίστρια», το αρχαιότερο «εν λειτουργία» ορθόδοξο νεκροταφείο της πόλης. Αν βέβαια δεν τα πάτε και πολύ καλά με αυτά τα μέρη, μπορείτε να το δείτε από το λεωφορείο.


Sightseeing tour @ Thessaloniki

Επόμενη στάση, που προτείνουμε είναι το Τούρκικο Προξενείο. Εκεί υπάρχει και το Μουσείο Αττατούρκ, το οποίο δεν έχει τύχει να το επισκεφτώ, για να ξέρω αν αξίζει και ντροπή μου. Όποιος έχει πάει, παρακαλώ να με ενημερώσει.

Sightseeing tour @ Thessaloniki

Για τα επόμενα δυο σημεία, προτείνουμε να μην περιμένετε το επόμενο λεωφορείο για να τα δείτε αλλά να περπατήσετε λιγάκι προς τα δυτικά την Κασσάνδρου. Το πρώτο που συναντάτε είναι το Αλατζά Ιμαρέτ, το οποίο είναι ανοιχτό μόνο όταν φιλοξενεί εκθέσεις αλλά αξίζει τον κόπο να του ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά. Δεν φαίνεται καλά από το δρόμο και επιπλέον είναι ένα από τα ομορφότερα, κατά την ταπεινή μου γνώμη, μουσουλμανικά μνημεία της Θεσσαλονίκης.

Sightseeing tour @ Thessaloniki

Λίγο πιο κάτω συνεχίστε, για τον Άγιο Δημήτριο. Μπορείτε να επισκεφτείτε και την Κρύπτη του Αγ. Δημητρίου μια που θα είστε εκεί αλλά και να κατεβείτε και λίγο πιο κάτω και να ρίξετε και μια ματιά στην Αρχαία αγορά.

Sightseeing tour @ Thessaloniki

Συνεχίσαμε με το λεωφορείο και περάσαμε από το Διοικητήριο, γνωστό και ως Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Επόμενη στάση, που προτείνουμε είναι το λιμάνι και συγκεκριμένα Πλατεία Ελευθερίας, όπου μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο Φωτογραφίας και το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αν δεν είστε πολύ λάτρεις των δυο τεχνών και δεν θέλετε να πάτε στα συγκεκριμένα μουσεία, μπορείτε απλά να συνεχίσετε τη διαδρομή σας. Αν αποφασίσετε να κατέβετε, μην παραλείψετε ένα γρήγορο καφεδάκι στο καφέ του Μουσείου Φωτογραφίας. Αξίζει τον κόπο, ειδικά αν έχετε χρόνο.


Sightseeing tour @ Thessaloniki

Η επόμενη στάση, που προτείνουμε είναι Αριστοτέλους, όπου θα μπορέσετε να επισκεφτείτε το μοναδικό μοναστήρι, μέσα στην πόλη, την Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας της Μυροβλήτου. Εντάξει υπάρχει και η Μονή Βλατάδων, γνωστή και ως Τσαούς Μοναστήρι, αλλά εγώ αναφέρομαι στο κέντρο. Δυστυχώς, δεν μπόρεσα να βρω παραπάνω πληροφορίες για το συγκεκριμένο μοναστήρι. Όποιος/α ξέρει παρακαλώ να προσθέσει.

Sightseeing tour @ Thessaloniki

Σε 5 λεπτά απόσταση είναι η Αγία Σοφία. Νομίζω πως είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία της Θεσσαλονίκης και αν δεν έχετε μπει, πιστεύω αξίζει. Εδώ αν θέλετε μπορείτε να πάρετε πάλι λεωφορείο για να συνεχίσετε ή να κατευθυνθείτε με τα πόδια προς παραλία και συγκεκριμένα, προς Λευκό Πύργο. Έχει ανοίξει και πάλι και μπορείτε να τον επισκεφτείτε. Έχω ακούσει τα καλύτερα για τη έκθεση, που φιλοξενεί αλλά και εκεί δεν έχω πάει ακόμα και πάλι, ομολογώ, ντροπή μου.


Sightseeing tour @ Thessaloniki

Τώρα είστε πλέον πολύ κοντά στο σύμπλεγμα των 3 μεγάλων μουσείων. Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Και τα τρία δεν είναι ορατά με το λεωφορείο, εκτός ίσως από το αρχαιολογικό. Εγώ αγαπάω πάρα πολύ το Μακεδονικό και το επισκέπτομαι τακτικά, αλλά προτείνω και μια επίσκεψη και στο Βυζαντινό. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα πανέμορφο, από άποψη αρχιτεκτονικής, κτίριο. Αν πάλι δεν είστε και πολύ λάτρης των μουσείων γενικά, μπορείτε απλά να κάνετε μια στάση για καφέ στον περιστρεφόμενο πύργο του ΟΤΕ. Απλά πριν ανεβείτε ρωτήστε αν όντως περιστρέφεται, γιατί είναι με τα κέφια του. Είναι ένα καλό σημείο, να δείτε την Θεσσαλονίκη από ψηλά.

Sightseeing tour @ Thessaloniki

Συνεχίσαμε μέχρι την Ευαγγελίστρια και εκεί αποβιβαστήκαμε. Μετά η διαδρομή είναι περίπου ίδια όπως όταν πηγαίναμε. Αν και δεν είδαμε κάτι καινούριο, χαρήκαμε που κάναμε αυτή τη μεγάλη βόλτα. Ελπίζουμε, αν επιλέξετε να την κάνετε και εσείς να σας αρέσει και να χαρείτε επίσης.


Θεσσαλονίκη 15/2/2009

19 comments:

Anonymous said...

σωστηηηή δευτερο τουρ θελω καστρα..

να πω ότι το τουρ η πρωι ή απόγεμα γιατι μεσημερι γινετε λίγος πανικος στα 15 και 16 επειδή είναι και τόσο μικρούλια.

προτείνω και μετάφραση του ποστ..

Μπράβο Άννα (πετυχες για δευτερη φορά φλέβα!)

ps. ποτε θα κανονισουμε να παμε στον πυργο του οτε; απο το 2000 ήθελα να ανεβω εκει και σ ολα τα φοιτητικα μου χρονια ήταν καλλυμενος!

efou said...

πολύ καλό άρθρο, συγχαρητήρια!! κι εγώ-ντροπή μου-δεν έχω μπει σε πολλά από αυτά τα μνημεία...πρέπει να το οργανώσουμε σε κάποια φάση...

Γκρινιάρης said...

Πολύ ωραίο post, μπράβο!
Είναι αλήθεια πως τα τουριστικά λεωφορεία με tour και ξενάγηση είναι μεγάλη ευκολία. Και δεν έχουν μόνο πρωτεύουσες και μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά και πολύ μικρές με όμως τουριστικό ενδιαφέρον. Τουλάχιστον στην Αγγλία, διάφορες μικρές πόλεις που όμως προσελκύουν τουρίστες, όπως το Canterbury ή το Bath, παρ' όλο που περπατιόνται σχετικά εύκολα, προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα, κι απ' ότι έχω δει με αρκετή επιτυχία.

Είναι κρίμα που ενώ έχουμε να δείξουμε τόσα πολλά, δεν το κάνουμε σωστά και οργανωμένα. Διάβασα πριν μερικούς μήνες πως στην Αθήνα θα υπάρξουν τέτοια λεωφορεία, δεν ξέρω αν έχουν αρχίσει να λειτουργούν.

Και πάλι μπράβο για το post, τον χάρτη και τις φωτογραφίες!

karry said...

Αχά! Να την θα κάνω αν με ξαναβγάλει ο δρόμος μου στα βόρια προάστια :P
Πολύ καλό! Χαράς το κουράγιο σου...

efou said...

α! θυμήθηκα τώρα ότι πριν τα Χριστούγεννα είχα δει 2-3 φορές ένα κόκκινο λεωφορειάκι-σαν αυτά του Λονδίνου-να κόβει βόλτες, το είχα πετύχει Αγγελάκη και Εγνατία νομίζω...ξέρει κανείς τίποτα γι'αυτό; τι απέγινε;;

ZlatkoGR said...

efoy λες μάλλον γι' αυτό.

Ωραίο post, κι εγώ δεν έχω πάει σε όλα αυτά, να πάμε!

deadendmind said...

Αααα, ωραίο post! Κι εγώ θέλω tour Θεσσαλονίκης και μουσεία και μνημεία! :-)

ΥΓ. Έχει και στο Εδιμβούργο τέτοιο λεωφορείο, με λίγο τσιμπημένη τιμή, αλλά πολύ καλό. Σε κάνει κύκλο όλη την πόλη με ξεναγό και τακτικές στάσεις. Το εισιτήριο κρατάει 24 ώρες οπότε μπορείς να μπεις κ να βγεις όποτε θες. Hop-on, hop-off, όπως λένε.

KourtGeo said...

Συγχαρητήρια για το post.. Από τα καλύτερα sightseeing tours της Θεσσαλονίκης...Και πάλι μπράβο...

Σοφία said...

Πολύ καλή ιδέα! Θα λινκάρω την ανάρτηση για να τη δουν όσο περισσότεροι γίνεται. Στο Ελσίνκι θυμάμαι είχαν ένα τραμ (το T3?) που έκανε κυκλική διαδρομή και περνούσε από όλα τα αξιοθέατα. Είχαν βγάλει και έναν χάρτη που σε ενημέρωνε για τη διαδρομή και τι μπορείς να δεις κοντά στην κάθε στάση, και όλα καλά για τους τουρίστες. Γιατί να μην κάνει κάτι ανάλογο και ο ΟΑΣΘ;

@ Γκρινιάρης: Στην Αθήνα υπάρχει το Sightseeing Bus του ΟΑΣΑ αλλά και κανονικό Sightseeing Tour της εταιρείας City Sightseeing :-)

mafaldaQ said...

@georgia: Ετοιμαζόμαστε για 2 walking tours στη Θεσσαλονίκη, με την Πανηγυρτζού και νομίζω πως θα σας αρέσουν περισσότερο. Όντως ξεχάσαμε να αναφέρουμε ότι η Κυριακή και μάλιστα μεσημεράκι είναι η πιο ιδανική μέρα. Μικρό λεωφορείο και γρήγορα γεμίζει. Όσο για μετάφραση το σκέφτομαι. Για την ώρα προσπαθώ για τους Έλληνες επισκέπτες και τους Θεσσαλονικιούς φιλοξενητές! Τρελή έμπνευση το couchsurfing.

@efou: Ευχαριστώ πολύ. Μου πήρε ώρες αλλά το ήθελα πολύ ολοκληρωμένο. Τώρα θα δουλεύω όλη την εβδομάδα το θέμα φαγητό στη Θεσσαλονίκη… ξέρεις… :)

@Γκρινιάρης: Ευχαριστώ πολύ και καλώς ήρθες! Είναι όντως πολύ κρίμα γιατί η Θεσσαλονίκη είναι σαν open βυζαντινό μουσείο. Εγώ όποτε ταξιδεύω, πάντα βρίσκω ένα tour να hop on & off! Μακάρι να υπάρξει και κάτι επίσημο.

@karry: Δεν θέλω να σε στεναχωρήσω αγαπητή αλλά όταν ανέβεις βόρεια πρώτα θα περάσεις για μια φωτογράφιση και μετά οι βόλτες :)! Αλλά ναι με ξέρεις. Άμα μου κολλήσει κάτι…

mafaldaQ said...

@Zlatko: Ευχαριστώ και για το Link και εννοείται πως είμαι μέσα σε όλα τα πάμε! Αν θέτε οργανώνω και μονοήμερη στη Θεσσαλονίκη για να τα δούμε όλα :)!

@deadendmind: Ευχαριστώ και ναι ήμουν σίγουρη ότι θα «ψηθείς» για τα μουσεία. Προσωπικά δεν με πειράζει το ακριβό αντίτιμο που έχουν στο εξωτερικό αυτά τα tour ακριβώς επειδή συνήθως κρατάνε 24 ώρες και είναι ευέλικτα.

@kourtGeo: Ευχαριστώ και καλώς ήρθες! Ελπίζω να αρέσει και το walking tour, που το θέλω πιο ιδιαίτερο για την Θεσσαλονίκη.

@Σοφία: Χθες βράδυ έψαχνα να βρω σε ποια πόλη γίνεται με Τραμ και δεν μπορούσα. Ας είσαι καλά! Ναι στο Ελσίνκι είναι. Είναι πολύ γραφικό και αργό οπότε απολαμβάνεις τη διαδρομή αλλά τα χαμηλά παράθυρά δεν βοηθάνε την εν κίνηση φωτογράφιση. Πάντως χθες στο κουβεντολόι με τους οδηγούς, τους είδα πολύ «ζεστούς» στο θέμα του να γίνει η διαδρομή 15, επίσημο sightseeing tour. Για να με διευκολύνουν στη φωτογράφιση, δεν άνοιγαν την μπροστινή πόρτα και πήγαιναν με αργή και σταθερή ταχύτητα. Καλώς ήρθες επίσης!

bunnysuicides said...

μπράβο κορούλι, πολύ ωραίο!

το αλατζα ιμαρέτ είναι εξωτερικά το αγαπημένο μου κτήριο στη Θεσσαλονίκη, μα τόσο χρόνια δεν έχω καταφέρει να μπω μέσα!

η μονή βλατάδων είναι στη γειτονιά μου (proud of that!). έχει καταπληκτική θέα στην πόλη κ πολύ όμορφες βυζαντινές τοιχογραφίες στο εκκλησάκι. αυτό όμως που την κάνει ξεχωριστή είναι τα παγώνια που εκτρέφουν οι μοναχοί!

Panigirtzou said...

Πάντως στα καλύτερα με πάει η φιλενάδα μου!! Α δεν έχω παράπονο! Τώρα και σε νεκροταφεία! Είναι trendy places! Τι καφετέριες και χαζά εμείς για την κοιμωμένη του Χαλεπά! Πέρα απο το πείραγμα, ήταν πολύ όμορφα Μαφαλντούλα! Συγχαρητήρια! Και εγώ όπου μπορώ, θα σε συνοδεύω! φιλιά:)

mafaldaQ said...

@Κούνελος: Ευχαριστώ πατερούλη! Κρίμα πάντως. Είναι πολύ όμορφο και μέσα. Όσο για Βλατάδων, ξέρω... Εκεί πιο δίπλα γεννήθηκα! θα έχει την τιμητική της σε επόμενο Post!

@panigirtzou: Lol! Τελικά μπήκαμε στην Ευαγγελίστρια για να διαπιστώσουμε αν έχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ψύχραιμη όμως η panigirtzou και έλεγε "Αχ θα δει τις φωτογραφίες ο κόμης και θα λέει γιατί δεν με πήρατε μαζί".

Anonymous said...

Αλήθεια, γιατί δεν με πήρατε μαζί;
Δάκτυλο του Μπαμπούλα οσμίζομαι!
Εξαιρετικό το post! Κατά τη γνώμη μου η Θεσσαλονίκη, ειδικά τις Κυριακές είναι μια πόλη που μπορείς να περπατήσεις για να δεις όλα αυτά τα αξιοθέατα. Περιμένω πρόσκληση!

mafaldaQ said...

Κόμη μου μη στεναχωριέσαι! Βάλε άνετα παπούτσια και έλα στο walking!

me said...

πολυ ωραιο το ποστ κ την αλλη φορα που θα παω Θεσ/νικη θα την κανω τη διαδρομη!thanks!

mafaldaQ said...

Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε και εύχομαι να το χαρείς και εσύ όπως και εμείς! Καλώς ήρθες!

Akakios said...

Εάν μου επιτρέπετε θα ήθελα να αναφέρω και την νέα γραμμή που σε λίγες μέρες ξεκινά και έχει να κάνει και με άλλα αξιοθέατα όπως το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Περισσότερες Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο http://www.thessaloniki-sightseeing.com

Με απεριόριστη εκτίμηση για τη δουλειά σας. Keep up the good work mafalda..