Saturday, February 14, 2009

Τα γλυκά της Θεσσαλονίκης

Αυτές τις ημέρες ανακάλυψα ότι η Θεσσαλονίκη είναι ένας μικρός παράδεισος για όσους αγαπάνε τα γλυκά. Το ξέρω χρόνια ότι έχω πρόσβαση σε πολλά και διαφορετικά και καλά γλυκά αλλά τώρα συνειδητοποίησα πόσο καλή εντύπωση κάνουν στους ξένους. Είναι σαν να ανακαλύπτω τη Θεσσαλονίκη ξανά μέσα από τα μάτια της αυστριακής φιλοξενούμενης μου και αυτό μου αρέσει πολύ!

Αποφάσισα, λοιπόν, να μοιραστώ, χρόνια και κιλά γλυκοφιλοσοφίας, κάνοντας ένα αξιόπιστο top 5 γλυκών, που μπορεί να βρει κάποιος στη Θεσσαλονίκη. Και φυσικά αξίζει να τα δοκιμάσετε όλα!

1. Σοκολατόπιτα
Chocolate by Elisabeth
Που: Κομνηνός, Εγνατία 110, 2310287229

Ξεχάστε ότι ξέρατε για τα βαρετά και ανούσια πιτοειδή γλυκά… Καμία σχέση. Το μόνο κοινό είναι ότι θέλει φούρνο. Όλα τα άλλα είναι απλά το δημιούργημα ενός ανθρώπου, που δεν χόρταινε τη σοκολάτα.

Μέγεθος: Μια ατομική μερίδα είναι σε μέγεθος λίγο πιο μεγάλη από μια τυπική πάστα. Σερβίρεται σε ατομικά ταπεράκια και σε κομμάτια, κομμένα από το ταψί.

Περιγραφή: αφράτο παντεσπάνι σοκολάτας, βουτηγμένο σε πηχτό σιρόπι (μίγμα κανονικού και σοκολάτας), στρώση πραλίνας με πολύ μικρά κομμάτια φουντουκιού, πηχτό γλάσο σοκολάτας με λικέρ και σιρόπι και τέλος τριμμένη σοκολάτα (γάλακτος, υγείας και λευκή). Κάθε στρώμα είναι περίπου ένα δάχτυλο και κάθε κουταλιά είναι 2 αχ, αφού καταφέρετε να ξεκολλήσετε την γλώσσα από τον ουρανίσκο!

Εγώ: Δεν μπορώ να φάω μονοκοπανιά ένα ολόκληρο ταπεράκι και θεωρώ ότι είμαι πολύ expert στα γλυκά και δυνατό κουτάλι!

2. Προφιτερόλ
Chocolate by Elisabeth

Που: Blue, Εγνατία 138 & Π.Π. Γερμανού, 2310279060


Θα πρέπει να δηλώσω κάτι πριν κάνω την σωστή παρουσίαση του. Το σωστό προφιτερόλ δεν έχει σαντιγί. Το απόλυτο γλυκό είναι θέμα σωστής κρέμας, σωστών σου και σωστής κρέμας στα σου. Όλα τα υπόλοιπα είναι τρελές φλυαρίες και φτιασιδώματα!

Μέγεθος: Καθορίστε το μόνοι σας. Σε μπολάκι, σε κουτάκι, σε κουβά. Όσο λαχταρά η ψυχή σας!

Περιγραφή: Καταρχήν στο blue μπορείτε να βρείτε 4 διαφορετικές ποικιλίες: με σοκολάτα υγείας, με σοκολάτα γάλακτος, με λευκή σοκολάτα, με σοκολάτα με αμαρένα. Δεν συνιστώ τη λευκή. Γενικά είναι ίσως η χειρότερη ποιότητα σοκολάτας, με εξαίρεση του Βελγίου. Σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, λευκή σοκολάτα σημαίνει τρελή ποσότητα βουτήρου. Στο Βέλγιο χρησιμοποιούν κακαοβούτυρο οπότε και αξίζει να την προτιμήσετε. Ειδικά για το λευκό προφιτερόλ του blue, το έχω δει πολλές φορές «μαραζωμένο» και «ραγισμένο» ακριβώς επειδή το βούτυρο "κόβει" εύκολα.

Κατά τα άλλα, πρόκειται για το κλασσικό γλυκό, χωρίς τίποτα το περιττό. Αλλά όλα είναι ιδανικά φτιαγμένα. Αναλογίες, υφή, γεύση, χρώμα, μυρωδιά και φυσικά τρόπος σερβιρίσματος. Σε μεγάλες πιατέλες, ξαπλώνει αυτάρεσκα, πρώτη μούρη στη βιτρίνα και δεν έχω δει πολλούς να το προσπερνάνει χωρίς καν να του ρίξουν μια ματιά.


Εγώ: Το προτιμώ σε κουτάκι για το σπίτι και παίρνω γάλακτος και υγείας μαζί. Λίγο από το ένα και λίγο από το άλλο.

3. Αρμενοβίλ
Chocolate by Elisabeth

Που:
Κουρδιστό γουρούνι, Αγ. Σοφίας 31, 2310274672


Ναι μπορείτε να πάτε στο Κουρδιστό Γουρούνι και να παραγγείλετε αρμενοβίλ μόνο. Δεν είναι υποχρεωτικό να φάτε πριν ή μετά. Δοκιμάστε το, όλες τις εποχές. Ειδικά όταν έχει κρύο είναι ακόμα πιο απολαυστικό.

Μέγεθος: Μια ατομική μερίδα είναι σε μέγεθος λίγο πιο μεγάλη από μια τυπική πάστα. Σερβίρεται σε πιάτο και αυτό είναι ένα μειονέκτημα αν είστε λίγο «καθώς πρέπει» και ντρεπόσαστε να καθαρίσετε το πιάτο.

Περιγραφή: Πρόκειται για παρφέ παγωτό βανίλια, με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, κομμάτια από μπεζέδες, ελάχιστα κομμάτια από πτι-μπερ και μαστίχα Χίου. Δεν είναι απλά κρέμα παγωτό. Ούτε είναι ένα απλό καιμάκι. Όλη αυτή η υπερπαραγωγή, λούζεται με τεράστια ποσότητα καυτού, πηχτού γλάσου σοκολάτας.

Εγώ: Έχω φάει τόσες πολλές φορές Αρμενοβίλ, στο Κουρδιστό, που σχεδόν παρεξηγούνται αν φύγω χωρίς να το τιμήσω! Θα συμφωνήσω με το φίλο Zlatko για το Αρμενοβίλ της Άφυτου αλλά εντάξει. Δεν τρέχω ως εκεί!

4. Φερρέρο
Chocolate by Elisabeth

Που: Δημητρακάς, Ελευθερίας 33, 2310731797


Δεν γνωρίζω πολύ κόσμο, που να μην αγαπάει αυτά τα σοκολατάκια και δεν το πίστευα ότι μπορούν να γίνουν καλύτερα.

Μέγεθος: Είναι λίγο πιο μεγάλα από ένα αφράτο και καμαρωτό μον αμούρ (ίσως το πιο απαράδεκτο γλυκό ever)!

Περιγραφή: Φέρτε τη γεύση στο μυαλό σας και κρατήστε την μέχρι να αρχίσουν να τρέχουν τα πρώτα σάλια. Τώρα μεγαλώστε Χ3 το μέγεθος ενός Ferrero Rocher και φανταστείτε πως ο χώρος που δημιουργείται εσωτερικά, επιτρέπει στο κολασμένο μίγμα να απλωθεί παντού και να κυριαρχήσει. Κάντε λίγο πιο σκληρό και τραγανό το εξωτερικό περίβλημα (για να αντέξει το πληθωρικό μίγμα) και λούστε το με πολύ καλή σοκολάτα γάλακτος.

Εγώ: Δεν τον έχω γνωρίσει τον κ. Δημήτρη από κοντά. Μου φέρνει πάντα η Ευαγγελίτσα, γιατί είναι στους Αμπελόκηπους. Όταν όμως τον γνωρίσω, θέλω να τον αγκαλιάσω και να του πω ότι πολύ τον αγαπώ.

[40/365] Sweets!
[40/365] Sweets!

5. Τσουρέκι με σοκολάτα


Που: Τερκενλής, Τσιμισκή 30 & Αριστοτέλους, 2310271148

Εντάξει δεν αδικώ τους ξένους, που έρχονται και παίρνουν απίστευτες ποσότητες. Και εγώ το ίδιο θα έκανα.

Μέγεθος: Το τυπικό μέγεθος από ένα τσουρέκι.

Περιγραφή: Είναι ένα αφράτο, μυρωδάτο και πολύ όμορφα «δεμένο» τσουρέκι. Μέσα υπάρχουν ικανοποιητικές ποσότητες από πραλίνα αλλά υπάρχει και σε εκδοχή πάστα κάστανο, όπως και σε πάστα λεμόνι. Το εξωτερικό είναι λουσμένο με σχεδόν πάντα υγρή σοκολάτα και σε αντίθεση με άλλα «λουσμένα» γλυκά, το εσωτερικό κρατιέται πάντα αφράτο. Πολύ δύσκολο στο κόψιμο ακριβώς επειδή είναι καλοδεμένο. Το καλό τσουρέκι δεν θρυμματίζεται. Αποκολλάται σε «ίνες».

Εγώ: Δεν υπάρχει, στην πραγματικότητα αυτό το πράγμα. Πάντα πίστευα πως είναι αποκύημα της τρελής μου φαντασίας. Αδύνατο να αντισταθώ και αδύνατο να το καταναλώσω χωρίς να λερωθώ. Αλλά χαλάλι του!

Τέλος αν αυτά δεν σας έφτασαν προτείνω:

6. Lemonpie: Κωνσταντινίδης, Π. Μελά 14, 2310226126
7. Τρίγωνα: Ελενίδης, Γεωργίου Παπανδρέου 6, 2310855482
8. Γαλακτομπούρεκο: Γαλυφιανάκης, Κων. Παλαιολόγου 3, 2310273933
9. Βάφλα: Delicioso, Τσιμισκή 43,Εμπορικό Κέντρο Πλατεία, 2310228410
10. Ευφροσύνη: Αγαπητός, Εγνατίας 134, 2310268368.


Οι φωτογραφίες είναι από το αγαπημένο μου patisserie στις Βρυξέλλες. Όποτε πάω, θα επισκεφτώ τη γλυκύτατη Elisabeth και θα χαρώ τόσο πολύ, που με θυμάται, που πάντα έχει κάτι υπέροχο, να μου προσφέρει για να δοκιμάσω, που η σοκολάτα είναι για αυτήν και ο καμβάς και τα πινέλα και τα χρώματα και ζωγραφίζει, υπέροχα.

Θεσσαλονίκη 14/2/2009

17 comments:

deadendmind said...

Πωπω, τι αναμνήσεις ξεπηδάνε... :-)
Έχω δοκιμάσει 4/5, ελπίζω όταν ξανάρθω να με τρατάρετε και ferrero!
Χεχεχε...
Να'χαμε και μια lemon pie τωρα, μου έχει λείψει. *κρατάει σημειώσεις*

AVenGer! said...

να 'σαι καλά.. τώρα ξέρω που και τι να πάρω (σε μεγάλες ποσότητες φυσικά για γνωστούς και φίλους) όταν ανέβω Θεσσαλονίκη. Μέχρι τώρα περιοριζόμουν σε τσουρέκια :) καιρός να δοκιμάσω κ άλλα!!

bunnysuicides said...

ωχ. ωχ κακούργα. κ έχω σκάσει απ' το μεσημεριανό... πάλι στο περίπτερο θα τρέχω. καιρό έχουμε να φάμε αρμενοβίλ. κ πότε θα κάνουμε εκείνο το γκρουπ στπ φέισμπουκ???

Argos said...

Παρ' όλα αυτά, βλέπω παραλείψεις ασυγχώρητες :-)

efou said...

τέλειο ποστ κ φώτος!!!
εμένα μ'έχει λείψει η σοκολατόπιτα, πρέπει να ξαναχτυπήσουμε καμία!!

mafaldaQ said...

@deadendmind: Εννοείται κορίτσι! Θα σου παραγγείλω ένα μεγάλο πακέτο αλλά θα πρέπει να είσαι γρήγορη ;)!

@Avenger: Το Αρμενοβίλ δυστυχώς δεν γίνεται να μετακινηθεί εκτός! Θέλει άμεση κατανάλωση αλλά τα άλλα νομίζω πως είναι καλή λύση!

@Κούνελος: Πράγματι! Άντε πάμε να το φωτογραφίσω κιολας! Τι κάνω για την τέχνη και την ενημέρωση, η άτιμη!

@Argos: Αυτό είναι ένα πρόβλημα όταν φτιάχνει κάποιος top 10 αλλά νομίζω πως εννοείς το Χατζή :). Ίσως κάνω και ένα συμπληρωματικό post για να γίνει top 20 :)

@efou: Ευχαριστώ αν και ήθελα να έχω χρόνο να έχω φωτογραφίες από τα κανονικά γλυκά! Στα επόμενα posts για το φαγητό και τον καφέ θα είμαι πιο οργανωμένη! Φυσικά και θα χτυπήσουμε! Μόνο μια;

Anonymous said...

Ax! Με λίγωσες βραδιάτικα και ούτε περίπτερο δεν θα βρω ανοιχτό!

Anonymous said...

Αχ και εγω 4/5 εχω. Αυτα τα σοκολατάκια στους αμπελόκηπους πως δεν τα εχω παρει εγω χαμπάρι.

Πντως την τελευται φορα που εφαγα Αρμενοβιλ στο κουρδιστο γουρούνι ηταν αρκετα παλια! Ακομα το θυμαμαι. Την επομενη φορα δεν θα μου ξεφυγει!

Shiroi Taka said...

*πέφτουν σάλια στο πληκτρολόγιο*
Σοκολάτα σοκολάτα σοκολάτα σοκολάτα ΣΟΚΟΛΑΤΑ!!!!
(μια μικρή κρίση)

mafaldaQ said...

@ξελιγωμένα μου (monte-Cristo, sofiathereader, Shiroi Taka) αργότερα κατάλαβα πόση ζημιά έκανα, όταν έτρεξα και εγώ για λίγο (λέμε τώρα) γλυκάκι!

Unknown said...

Βαλτή είσαι παιδάκι μου;
Δεν την λυπάσαι την καημένη τη βουλιμική γκαμήλα;;;

mafaldaQ said...

Χμ! Και ετοιμάζω πυρετωδώς το Post για το φαγητό της πόλης... τι έχω να διαβάσω τότε :) Καημένη γκαμήλα :)

Anonymous said...

προφιτερολ στο μπλε προφιτερολ στο μπλε προφιτερολ στο μπλε προφιτερολ στο μπλε


θελω κι αλλο οπως καταλαβες!


:)

mafaldaQ said...

Δικός μας άνθρωπος! Μα τι χαρά να βλέπω γλυκατζήδες στο blog μου. Μόλις έμαθα και για ένα προφιτερόλ στο πανόραμα. Ο Τάσος! Θα το δοκιμάσω και θα επανέλθω!

Thanasis said...

Σωστά το λές,

Έχω φάει πάρα πολλά προφιτερόλ, και του μπλέ επίσης.

Ο Τάσος στο προφιτερόλ είναι απλά ο καλύτερος στον κόσμο.

Απίστευτο

Καρανικος Γιαννης said...

Fregio για παγωτό.....Μπαμπά ζαχαροπλαστείο Δορκάδα στην αγίου Δημητρίου...Προσεχώς σοκολατάκια και σιροπιαστά Janoulis https://janoulis.wordpress.com/

Unknown said...

Με το προφιτερόλ του Τάσου θα ξεχάσεις όλα τα υπολουπό προφιτερόλ... Ζητά το με κρέμα τριγώνου. Κ αφού θα είσαι εκεί δοκίμασε κ το Αρμενοβιλ του... Θα πάθεις ολακα