Εργασία 1η: Φωτογραφικά Τρικ - Αντανακλάσεις
Είναι πολύ συχνό φαινόμενο, να εντοπίζει ο φωτογράφος, ένα σημείο/σκηνικό/φόντο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εκεί, λοιπόν, να κάθεται με τις ώρες, περιμένοντας να συμβεί κάτι ενδιαφέρον, για να δώσει περισσότερη αξία στην φωτογραφία. Κάπως έτσι, προέκυψε μια από τις σημαντικότερες φωτογραφίες του Henri Cartier-Bresson, του πατέρα της magnum και της αποφασιστικής στιγμής.
Με αυτήν την εργασία, στάθηκε αδύνατο να βρω εικόνες. Περπάτησα πολύ στην Θεσσαλονίκη αυτές τις μέρες, αλλά τίποτα το αξιοπερίεργο. Περιμένω προτάσεις και εγώ μετά θα πάω να κατασκηνώσω εκεί και θα κάνω την εργασία.
Εργασία 3η: Φωτογραφικά Τρικ – Κάδρο μέσα στο κάδρο
Δύσκολη η περιγραφή της... Ας πούμε ότι φωτογραφίζω ένα τοπίο, μέσα στο οποίο έχω τοποθετήσει με καρτποσταλική ευλάβεια την παρέα μου (κεντρικά, ζυγισμένα, στημένα, βαρετά). Αν ρωτήσω έναν φίλο, να μου πει τι βλέπει, θα πει: «Βλέπω την παρέα σου, στο Χ μέρος». Αυτό την κάνει την φωτογραφία, απευθείας μονοδιάστατη. Ένα θέμα...
Ας υποθέσουμε τώρα, ότι φωτογραφίζω την παρέα μου, μπροστά σε ένα κτίριο με καρτποσταλική ευλάβεια και πάλι ή όχι, αλλά τυχαίνει μέσα στην φωτογραφία / κάδρο, να υπάρχει και ένα παράθυρο ανοιχτό ή και κλειστό όπου μέσα γίνεται κάτι παράλληλα. Κάποιος μαγειρεύει ή κάποιος δουλεύει κ.λπ. Ξαναρωτάω τον φίλο-πεοραματόζωο τι βλέπει και μου λέει: «Βλέπω την παρέα σου, στο Χ μέρος». Αδιάφορα, ρωτάω εγώ: «Μόνο αυτό;» και αφού προσέξει λιγάκι καλύτερα τη φωτογραφία, προσέχει και το παράθυρο. Αυτό κάνει την φωτογραφία να συμπεριλαμβάνει ακόμα μια φωτογραφία μέσα της.
Η βασική προϋπόθεση είναι η δεύτερη φωτογραφία να διαχωρίζεται σαφώς από την πρώτη με κάποιο τρόπο. Αν για παράδειγμα φωτογραφίσω την παρέα μου και πάλι αλλά στο φόντο κάποιοι παίζουν ξύλο, ενώ έχουμε 2 θέματα, δεν είναι κάδρο στο κάδρο. Σε αυτήν την εργασία, βρήκα πολλά θέματα και ευτυχώς είχα και τη βοήθεια των μοντέλων μου!
Εργασία 4η: Φωτογραφικά Τρικ – Γεωμετρικά σχήματα ή Ευθείες και καμπύλες
Μια φωτογραφία, όπου να υπάρχουν ξεκάθαρες ευθείες ή καμπύλες. Οποιαδήποτε φωτογραφία και να πιάσεις θα βρεις ευθείες και καμπύλες και γεωμετρικά σχήματα. Το ζητούμενο της άσκησης είναι να έχουν πρωταγωνιστικό χαρακτήρα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σκάλα.
Αυτή είναι μια δική μου φωτογραφία. Σύντομα και με καμπύλες!
Εργασία 5η: Φωτογραφικά Τρικ – Κίνηση
Ξέρω, ότι υπάρχουν ανάμεσα μας, κάτι κακόβουλα πλάσματα, που θα έλεγαν ότι εγώ θα βγάλω τέλειες φωτογραφίες, σε αυτήν την εργασία, γιατί πάντα βγάζω κουνημένες φωτογραφίες. Ωστόσο ο σκοπός της εργασίας, δεν είναι απλά μια κουνημένη φωτογραφία. Είναι να αποτυπωθεί η κίνηση. Και αν και με δυσκόλεψε πολύ, (με λούσανε τα κύματα, κόντεψα να φάω ξύλο στην πλατεία Αριστοτέλους, κρυολόγησα την Μελίνα κ.λπ.) έβγαλα πολλές, που με ικανοποίησαν αρκετά!
Σύντομα και οι υπόλοιπες εργασίες. Αφού πρώτα εμφανιστούν τα φιλμάκια, γίνουν τα contact, εκτυπωθούν οι φωτογραφίες, ψηφιοποιηθούν τα φιλμάκια κ.λπ.! Είμαστε old school επεξεργασία εμείς και αυτά θέλουν χρόνο!