Tuesday, October 21, 2008

Φεύγω – Μέρος 04 – Μετακόμιση: Τι πρέπει να αγοράσω;

Αυτό το post, αφορά όλους εκείνους και εκείνες, που φτιάχνουν, τώρα, ένα σπιτάκι! Μέχρι τώρα, ο κόσμος τους όλος, ήταν το δωμάτιο, στο πατρικό τους σπίτι. Τώρα, όμως, που πήραν την απόφαση να φύγουν, δικαιούνται να πάρουν μαζί τους, τα προσωπικά τους αντικείμενα (ρούχα, αξεσουάρ, βιβλία κ.λπ.) αλλά όχι και τον οικιακό εξοπλισμό! Πριν, σκεφτείτε οποιαδήποτε αγορά, προμηθευτείτε με ένα καλό μολυβάκι και ένα μπλοκάκι! Έχετε τόσα πολλά να αγοράσετε και αντιστρόφως ανάλογα χρήματα, οπότε, πρέπει να κρατάτε προσεκτικές σημειώσεις από κάθε έρευνα και κάθε αγορά!

Τι ακριβώς, όμως είναι ο οικιακός εξοπλισμός;

Ηλεκτρικές συσκευές
Προσωπικά, με ενοχλούν, που είναι συνήθως, λευκές, αλλά, αυτό αντιμετωπίζεται! Μιλάμε, για εκείνες τις συσκευές, που κατοικοεδρεύουν, στην κουζίνα, συνήθως!

1. Αρχικά το ψυγείο (190 έως 229 ευρώ). Ας μην είναι πολύ μεγάλο. Έτσι και αλλιώς, όσο πιο μεγάλο, τόσο πιο πολύ χώρο, θα πιάνει στο μικρό σας σπιτάκι και τόσο πιο άδειο θα φαίνεται, με τα νερά, τις μπύρες και τις μάσκες ομορφιάς, για αρχή!

2. Χρειαζόμαστε και μια κουζινούλα (100 έως 219 ευρώ)., με φούρνο και 3-4 μάτια. Υπάρχουν και πραγματικά πολύ μικρές κουζινούλες! Μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων το σπιτικό φαγητό. Get used to it! Πολύ χρήσιμος είναι και ένας φούρνος μικροκυμάτων (50 έως 80 ευρώ). Ξέρω-ξέρω ότι θα διαμαρτυρηθείτε για τα μικροκύματα, αλλά ο συμβατικός φούρνος, αργεί πολύ και καίει πάρα πολύ ρεύμα! Δεν ενδείκνυται, για ένα απλό ζέσταμα φαγητού. Και θα πέσει πολύ ξαναζεσταμένο φαγητό (βλ. τάπερ από ανθρωπιστική βοήθεια)

3. Θέλουμε και ένα πλυντήριο (201 έως 299 ευρώ). … Και μην διαβάσω διάφορες ανοησίες, περί χρησικτησίας του πατρικού πλυντηρίου. Τα άπλυτα είναι δικά μας! Και πάλι ας μην είναι μεγάλο και πολύ «επιστημονικό».

4. Πολύ χρήσιμη και πρακτική, είναι μια μικρή ηλεκτρική σκουπίτσα (28 έως 60 ευρώ)! Ναι, ακόμα, δεν τα έχουν κάνει τα σπίτια, αυτοκαθαριζόμενα! Ίσως και αν είστε και πολύ απρόσεκτοι και αμελείς ένα μικρό σκουπάκι (όχι πάνω από 40 ευρώ)…

5. Ένα ηλεκτρικό σίδερο σιδερώματος (20 έως και 55 ευρώ), και πάλι μην διαβάσω γκρίνιες, χρειάζεται… Πακέτο πάει και η σιδερώστρα! Πάρτε από supermarket ή από άλλη φτηνή αγορά! Μην δώσετε πάνω από 30 με 35 ευρώ. Είναι υπερβολή!

6. Μια τοστιέρα (15 με 40 ευρώ), ίσως είναι ό,τι πιο χρήσιμο μετά το ψυγείο και μην την ξεχάσετε! Τον πρώτο καιρό, θα πέσει πολύ τοστάκι!

7. Ιδανικός, για όσους πίνουν κρύο καφέ είναι και ο ηλεκτρικό αναδευτήρας ή φραπεδιέρα ή και χτυπητήρι. Κάτι πολύ φτηνό. Χαλάνε εύκολα, όσα λεφτά και να δώσετε. Όχι πάνω, από 15 ευρώ.

Τώρα κάποιες συσκευές όπως καφετιέρα, βραστήρας, τηλεόραση, dvd player, ηχοσύστημα κ.λπ. τις βρίσκω λίγο περιττές και μπορείτε να τις αποφύγετε για αρχή. Με πρόχειρο υπολογισμό, βγάζω 700 με 1100 ευρώ ανάλογα με τι επιλογές, που θα κάνετε. Βέβαια, δεν υπάρχει μόνο ο Κωτσόβολος και για τις μεγάλες συσκευές, αξίζει να κάνετε μια παραπάνω έρευνα!

Είδη σπιτιού:
1. Κουζίνα: Πιάτα, ποτήρια, κουταλομαχαιροπίρουνα, κατσαρολικά (λίγα), τάπερ, μπολ και άλλα σκεύη. Αν έχετε άποψη στα σχέδια και στα χρώματα, διαλέξτε τα προσεκτικά. Αλλιώς, «σηκώστε» μερικά παράταιρα από το σπίτι που μένετε. Μην χαλάτε τα σετ! Ή προμηθευτείτε τον κατάλογο ΙΚΕΑ και σημειώστε όσα σας άρεσαν. Μην πάτε ακόμα εκεί! Θα χάσετε το μυαλό σας. Επίσης, μην ξεχάσετε και καμιά πετσέτα! Και μια θήκη για τα πιάτα, το γνωστό και ως στεγνωτήρι.
2. Υπνοδωμάτιο: Σεντόνια, μαξιλαροθήκες, κουβέρτες, παπλώματα, πετσέτες μπάνιου και άλλα! Μπορείτε να πάρετε από το σπίτι, αλλά υπάρχουν και άλλα μέρη όπως ΙΚΕΑ. Προτιμήστε να πλένονται εύκολα και να είναι όμορφα!
3. Μπάνιο: Μια κουρτίνα θα σας γλιτώσει από πολύ καθάρισμα! Θέλουμε και σετ μπάνιου και πατάκι, και αν δεν έχει, κάποιο ντουλαπάκι, για τα διάφορα. Αν περνάτε πολλές ώρες στο μπάνιο, για διάφορους λόγους, επιμεληθείτε πολύ προσεκτικά, τη διακόσμηση του!
4. Διάφορα: Μια ντουλαπίτσα στο μπαλκόνι, πλαστική για να αντέχει βροχές και ανέμους, όπου θα βάζετε απορρυπαντικά ή/και παπούτσια! Καλό είναι να είναι εκτός σπιτιού τα χημικά, όπως και τα παπούτσια!

Στην πορεία, θα προκύψουν διάφορα μικροπράγματα, που αν και δεν τα σκέφτεστε, είναι πολύ απαραίτητα. Κανείς δεν γράφει στη λίστα του για το καινούριο σπίτι, μανταλάκια, αλλά είναι πολύ χρήσιμα, τα άτιμα! Μην τρέχετε για ψώνια, κάθε φορά, που ανακαλύπτετε μια ανάγκη. Κάντε λίστα και πάρτε τα όλα μαζί. Κάθε αγορά, για καινούριο σπίτι, συνήθως σημαίνει 3-4 αγορές, γιατί το μάτι δύσκολα ικανοποιείται και όσο πιο φτηνό είναι κάτι, τόσο πιο άπληστο γίνεται!

Όλα αυτά σημαίνουν πολλά έξοδα και προτείνω ότι κοστίζει κάτω από 30 ευρώ, να το καταγράφετε σε μια λίστα, που θα την ονομάσετε, «Λίστα Μετακόμισης», κατά το «Λίστα Γάμου»! Εντοπίστε τα μαγαζιά, που είναι διαθέσιμα τα προϊόντα της λίστας, πάρτε τα «υποψήφια θύματα» (φίλους, γνωστούς, συντρόφους, συγγενείς) για βόλτα, δείξτε τα, γουρλώστε μάτια, όπως ο γατούλης στο Shrek και πείτε: «Αχ τι όμορφα, που είναι! Πόσο θα ήθελα να τα έχω στο σπιτάκι μου, αλλά»… Και μπορείτε να ελπίζετε ότι θα τα έχετε! Αν πάλι, δεν έχετε αρκετό χρόνο για βόλτες, απλά ζητήστε τα! Θα τους βγάλετε από τη δύσκολη θέση να σας βρουν κάτι!

Όσο για τα πράγματα, που έχετε σπίτι, πάρτε όσα περισσότερα μπορείτε! Το πώς και το τι, σε επόμενο post!

3 comments:

deadendmind said...

Έκτός αν το σπίτι που βρεις είναι επιπλωμένο, οπότε μειώνονται δραστικά αυτά που πρέπει να πάρεις! Φαντάζομαι έχει να κάνει και με το πόσο σχεδιάζεις να μείνεις στο σπίτι...

Anonymous said...

Γουστάρω τρελά!! Λεπτομέρεια και κακό!! Έχω απλύτως παθιαστεί!!
Μετακομίζω αύριο!!! ;)

mafaldaQ said...

@ deadendmind: Το επιπλωμένο είναι μια λύση όταν η παραμονή μας σε ένα σπίτι έχει ημερομηνία λύσης. Αλλά είναι πολύ οικονομικότερο όντως!

@ clown: Εεεε μα στην λεπτομέρεια, κρύβονται τα δύσκολα. Άντε με το καλό! Βρέθηκε το σπίτι;