Wednesday, October 15, 2008

Φεύγω – Μέρος 03 – Σπίτι: Τι να προσέξω;

Για μια μπλούζα, μπορεί να κάνετε 2 ώρες, να αποφασίσετε και να μην την αγοράσετε τελικά. Εδώ θα μένετε. Μπείτε στο μπάνιο, τραβήξτε το καζανάκι, ανοίξτε τις βρύσες, πιάστε τους τοίχους, κοιτάξτε τα ταβάνια, ανοίξτε τα ντουλάπια, περπατήστε στο σπίτι, βγείτε στα μπαλκόνια… Δείτε τα όλα πολύ προσεκτικά. Δεν θα σας παρεξηγήσει κάποιος.

1. Υγρασία και κατάσταση ακινήτου: «Φουσκωμένοι» τοίχοι ή ταβάνια είναι σημάδι υγρασίας και όχι εικαστική παρέμβαση. Επίσης, έντονη μυρωδιά σαπίλας ή μούχλας, είναι σημάδι υγρασίας. Συνήθως, δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος, αντιμετώπισης της. Εκτός και αν ο ιδιοκτήτης αλλάξει τα υδραυλικά, που αν ήθελε, θα το είχε κάνει ήδη! Σε κάποιους τοίχους, όπως αυτούς στην κουζίνα, υπάρχει λαδομπογιά αντί για πλαστικό χρώμα (γυαλίζει). Αν δείτε αυτό το φαινόμενο και σε άλλα δωμάτια, υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα υγρασίας και ο ιδιοκτήτης είναι τσιγκούνης. Τώρα καλό θα ήταν να είναι φρεσκοβαμμένο αλλά μην σας χαλάσει. Διορθώνεται εύκολα και με μικρό κόστος! Άμα χρειαστείτε βοήθεια, έρχομαι εγώ!

2. Θέρμανση: Μπαλκονόπορτες και παράθυρα παλιά, που δεν κλείνουν καλά, σημαίνει κακή και ακριβή θέρμανση. Η θέρμανση είναι μεγάλο κεφάλαιο και θέλει πολύ προσοχή. Προτιμήστε αυτόνομη. Η κεντρική θέρμανση κοστίζει και συχνά δεν επαρκεί ή δεν λειτουργεί όταν την θέλεις. Το φυσικό αέριο είναι μια καθαρή και καλή επιλογή. Έχει αρκετό κόστος αλλά είναι λιγότερο από το πετρέλαιο και από ότι καίει ρεύμα. Επιπλέον, σας γλυτώνει από τον θερμοσίφωνα, μια συσκευή, που καταναλώνει πάρα πολύ ρεύμα και που χαλάει πολύ τακτικά.

3. Ηλεκτρολογικά: Αν η θέρμανση είναι με ρεύμα, πρέπει να ελέγξετε τα ηλεκτρολογικά του σπιτιού. Με μια θερμάστρα μπορεί να πέφτει ,συνέχεια ο γενικός. Πέρασα τρίμηνο, που για να κάνω πιστολάκι το μαλλί, έπρεπε να κλείνω και το φως του δωματίου! Είναι επίσης πολύ σημαντικό το θέμα της ασφάλειας ηλεκτροπληξίας, γνωστής και ως γείωσης. Αν είστε κάπως απρόσεκτοι, ελέγξτε το ή ζητήστε το.

4. Παροχές περιοχής: Καλό είναι το σπίτι να έχει κοντά ένα supermarket. Εγώ θα έλεγα και ένα περίπτερο και ένα φούρνο ή έστω ένα μπουγατσατσίδικο, αλλά ας μην γινόμαστε υπερβολικοί. Τέλος πάντων, κάντε μια βόλτα στην περιοχή και εντοπίστε ότι έχει τα απαραίτητα για εσάς. Πολύ χρήσιμο το φαρμακείο επίσης. Και μην διαβάσω στα σχόλια «γιατί;»…

5. Ασφάλεια: Δείτε λιγάκι προσεκτικά την εξώπορτα του σπιτιού και της οικοδομής. Αν δεν είναι ασφαλείας, πρέπει να κλειδώνει καλά. Μεγάλο πράγμα η ασφάλεια! Αν είναι το σπίτι χαμηλά, είναι τα παράθυρα και οι μπαλκονόπορτες ασφαλείς; Αν το σπίτι έχει μπαλκόνια, μήπως επικοινωνούν με τα δίπλα; Αν ο δίπλα είναι κάποια «καλή» περίπτωση, μήπως έχετε αργήσει να το υπογράψετε;

6. Βασικές εγκαταστάσεις: Μπάνιο και κουζίνα ας είναι σε καλή κατάσταση. Ή ας γίνουν πριν μπείτε. Δύσκολα κάποιος αποφασίζει μετά να τα φτιάξει και δεν έχει πλάκα να παίζεις ντόμινο με τα πλακάκια! Και μην ξεχνάτε ότι όλοι οι τεχνικοί, κοστίζουν πολύ, έρχονται με καθυστέρηση και δεν είναι όλοι καλοί.

7. Ύπνος και θόρυβος: Τα σπίτια κοντά ή πάνω σε κεντρικούς δρόμους είναι κάπως πιο ασφαλή γενικά αλλά ο θόρυβος είναι δυσανάλογος. Αν έχετε πρόβλημα με τον ύπνο, επισκεφτείτε το σπίτι αργά (κατά τις 9, μετά το κλείσιμο της αγοράς) και ακούστε… Αν στο ισόγειο λειτουργεί μπαράκι ή άλλο νυχτερινό μαγαζί σκεφτείτε το λιγάκι… Εγώ θα έμενα, γιατί κοιμάμαι βαριά. Εσείς; Σχολεία, εκκλησίες, λαϊκές αγορές, νηπιαγωγεία και άλλα μέρη συνάθροισης παιδιών ή ηλικιωμένων είναι πραγματικές πηγές ηχορύπανσης.

8. Ιδιοκτήτης/τρια: Αν μένει κάπου πολύ κοντά, δίπλα ή πάνω ή κάτω, είναι κάπως επικίνδυνο! Μπορεί να γίνετε μια μεγάλη παρέα! Να έρχεται δηλαδή τακτικά να ελέγχει το ακίνητο! Αν είναι «καλή» περίπτωση εεε τι να πω; Χαλάλι σας και πάλι!

9. Συμβόλαιο: Συνήθως το τυπικό, αυτό που πουλάνε σε περίπτερα και βιβλιοπωλεία. Κάντε το διετία. Η «εγγύηση» είναι ένα ενοίκιο και όταν θα φύγετε, σας ανήκει, εφόσον δεν χρωστάτε, άλλους λογαριασμούς. Πληρώνετε για βλάβες που προκαλέσατε λόγω χρήσης και όχι πάγιες. Αν για παράδειγμα μετά από μια βδομάδα, που μένετε στο σπίτι, χαλάσει το καζανάκι, πρέπει να το πληρώσει ο ιδιοκτήτης εκτός και αν καθόσασταν όλο το βράδυ και το τραβούσατε γιατί αυτό σας ηρεμούσε!

Μετά από όλα αυτά τα σημαντικά, να σας πω ότι το ιδανικό σπίτι, είναι σαν τον κεραυνοβόλο έρωτα. Μπορεί να μην πιστεύω, ότι υπάρχει γενικά ως κατάσταση ενώ πιστεύω στον Άγιο Βασίλη, αλλά με το σπίτι, το αυτοκίνητο και άλλα πράγματα αξίας, νομίζω ότι ασκούν μια έλξη, όταν είμαστε κοντά, σε αυτά, που είναι φτιαγμένα για εμάς! Θα το καταλάβετε τι εννοώ!

Και τώρα πια, αφού βρέθηκε το σπιτάκι, όλα τα άλλα είναι εύκολα! Τώρα θέλετε πολλούς και καλούς φίλους! Έφτασε η ώρα της μετακόμισης.

5 comments:

Anonymous said...

Εκπληκτικές οδηγίες! Τις διάβασα μονορούφι. Απορώ πού απέκτησες τέτοια εμπειρία στις μετακομίσεις.
Και είχα αναρωτηθεί πού χάθηκες. Εύχομαι όλα να πάνε κατ' ευχήν.
p.s. Άμα έχεις στο ρεπερτόριο και τίποτα οδηγίες για μετανάστευση πολύ θα με ενδιέφεραν... χι χι χι...

mafaldaQ said...

Μετανάστευσης; Τι διαβάζω; Ίσως να έχω στο κοντινό μέλλον ;)!

Όσο για τις μετακομίσεις, έχω ζήσει δύο πολύ μεγάλες! Την δική μου έξοδο από το πατρικό μου και του γραφείου που εργάζομαι... Έχω μεγάλη εμπειρία :)!

Χάθηκα πράγματι αλλά φταίνε τα πολλά και απανωτά ταξίδια και το πολύ αργό Internet, που έχω σπίτι αλλά πλέον το συνήθισα :)!

e. said...

Πολύ χρήσιμες οδηγίες! Να προσθέσω (παθούσα) τη μόνωση... Αν όταν δείτε το σπίτι ακούτε τον γείτονά σας, να θυμάστε ότι θα μπορεί να σας ακούει κι αυτός. (Επίσης κακή ηχομόνωση σημαίνει κακή μόνωση γενικά και είναι πιθανό να υποφέρετε είτε από το κρύο είτε από τη ζέστη).

Για την μετανάστευση ένα πράγμα έχω να πω: travel light...

zero2one said...

> [...] το ιδανικό σπίτι, είναι σαν
> τον κεραυνοβόλο έρωτα

Ω, ναι! Όταν το δεις, θα σου κάνει αμέσως κλικ. Κι εμένα μου το έλεγαν και δεν το πίστευα (-:

mafaldaQ said...

@ zero2one: :)