Monday, October 13, 2008

Φεύγω – Μέρος 01 – Σπίτι: Που θα μείνω;

Υποθέτουμε, ότι με κάποιον τρόπο, (ελπίζω νόμιμο και αξιοπρεπή) υπάρχει η δυνατότητα, να πληρωθεί το ενοίκιο ενός σπιτιού. Και δεν θα εξετάσω τη δυνατότητα της συγκατοίκησης. Εκεί είναι λίγο διαφορετικά αλλά όχι και τόσο!

Συνήθως οι απαιτήσεις των ανθρώπων, που ψάχνουν για πρώτη φορά σπίτι με ενοίκιο είναι αντιστρόφως ανάλογες, προς το ποσό που διαθέτουν για το ενοίκιο του σπιτιού. Από πρόσφατη κουβέντα, που είχα, άκουσα το εξής:

«Ψάχνω σπίτι στην Άνω Πόλη (γιατί είμαι και γραφικός), καινούριο (γιατί αναφέρομαι στην Άνω Πόλη μιας άλλης πόλης και όχι της Θεσσαλονίκης), μεγάλο (να χωράει εμένα και όλη μου την παρέα λες και θα συγκατοικούμε), τουλάχιστον 2 δωμάτια και σαλόνι και κουζίνα χώρια (για να έχω και χώρο για το τραπέζι του μπιλιάρδου), με αυτόνομη θέρμανση και ψύξη (γιατί καλά να έχει ζεστούλα το χειμώνα αλλά το καλοκαίρι θα σκάμε;). Θέλω ή ψηλά να έχω θέα (γιατί επιτρέπεται η δόμηση άνω των 3 ορόφων στην Άνω Πόλη της άλλης πόλης και όχι της Θεσσαλονίκης) ή μονοκατοικία με αυλή (να ρίξω και 3-4 ξαπλώστρες το καλοκαίρι για την ηλιοθεραπεία μου και 5-6 παρτέρια για τις βιγόνιες μου). Θέλω να είναι περιποιημένο (βαμμένα στα χρώματα που πάντα το είχα ονειρευτεί) με πολλούς αποθηκευτικούς χώρους (για να καταχωνιάζω τα διάφορα, που θα βαριέμαι να συμμαζεύω) και να έχει και πλακάκια (ξέρεις τι περιποίηση θέλει το ξύλο; Άσε το τρίξιμο)».

Ακούω υπομονετικά και ρωτάω: «Και πόσα διαθέτεις;» και μου έρχεται η απάντηση, σαν κεραυνός, στη μέση του πελάγους «Εεε 230 με 250 μωρέ. Δεν μπορώ παραπάνω».

Δυστυχώς, δεν θα βρεθεί κάτι άμεσα!

Αλλά, ας τα πάρουμε, από την αρχή. Αρχικά, καθορίζουμε το ποσό του ενοικίου, που μπορούμε να διαθέσουμε. Αν για παράδειγμα, το εισόδημα μας είναι 1000 ευρώ το μήνα, δεν αντέχουμε ένα σπίτι με ενοίκιο 950 ευρώ, εκτός και αν έχουμε χορηγούς ή αν παράλληλα κάνουμε άλλες επικερδείς δραστηριότητες. Ένας σχετικά, ασφαλής τρόπος, για να υπολογίσουμε το ποσό, που αντέχουμε, είναι να διαιρέσουμε το μηνιαίο εισόδημα μας στα 3. Αν, λοιπόν, το εισόδημα μας είναι 1000 ευρώ, το ένα τρίτο (330) μπορεί να δοθεί στο ενοίκιο, το άλλο τρίτο στα πάγια έξοδα και το τελευταίο τρίτο για την επιβίωση ή και διαβίωση μας. Σε άλλο post θα αναλύσουμε το θέμα «Πάγια» και το θέμα «Έξοδα επιβίωσης».

Αυτό, αποκλείει πολλά σπίτια, από τις αγγελίες. Το δεύτερο θέμα, που θα έπρεπε να μας απασχολεί είναι το που. Η δική μου συμβουλή είναι, να είναι όσο το δυνατό πιο κοντά στο μέρος, που βρίσκεστε τις περισσότερες ώρες, όταν είστε εκτός του σπιτιού. Το δεύτερο μέρος, μπορεί να είναι μια σχολή, μια εργασία ή και το ταίρι σας. Όσο πιο κοντά είστε, τόσο λιγότερο χρόνο χάνετε σε μετακινήσεις και φυσικά, τόσο λιγότερα χρήματα. Σκεφτείτε να αλλάξετε μέρος, μόνο εάν τα ενοίκια στην περιοχή, που έχετε επιλέξει είναι πολύ ακριβότερα, από όσο διάθετε. Αλλά και πάλι αρχίστε να απομακρύνεστε σιγά-σιγά και να εξετάζετε πάντα τις δυνατότητες, που σας παρέχουν οι αστικές συγκοινωνίες.

Αφού ξέρετε το πόσα και το που, αγοράστε ένα ζευγάρι άνετα παπούτσια και προετοιμαστείτε ψυχολογικά για το ψάξιμο!

Υ.Γ. Το 1000 ευρώ είναι ένα φανταστικό ποσό, που καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχει. Σαν το λαγουδάκι του Πάσχα ή τον Άη Βασίλη! Απλά βολεύει στα μαθηματικά παραδείγματα και είναι και χαριτωμένο!

9 comments:

ZlatkoGR said...

Πωωω! Πολύ το γουστάρω! Θέλω κι άλλο! :-)

faraona said...

Kαλως σε βρισκω
μ αρεσει το ποστ σου πολυ γιατι δινει απλες και σαφεις οδηγιες προς ναυτιλομενους...
την καλησπερα μου

mmjrules said...

Το ξέρεις ότι σε μισώ έτσι?

Κι ότι έλεγα να ξεκινήσω το άλλο μου blog και να γράφω για τη μετακόμισή μου!

Γκρρρρ!

Πάντως νομίζω πολλά βάζεις για τα πάγια έξοδα. Εγώ γενικά τα έχω υπολογίσει στα 2/3 του ενοικίου. Στο παράδειγμά σου θα έλεγα 200-250€ πάγια.

Μάκια, περιμένουμε και τα υπόλοιπα!

mafaldaQ said...

@ zlatko: Έρχεται κι άλλο! Έχω ετοιμάσει αρκετά post ακόμα!

@ faraona: Καλώς ήρθες και ευχαριστώ πολύ! Προσπαθώ να το κάνω να φαίνεται απλό! Μπας και ψήσουμε κόσμο να την πάρει την απόφαση :)!

@ mmjrules: Έλα μωρέ δεν το εννοείς εεε; Εγώ που σε αγαπάω τόσο; Αλλά ρε καλό μου... νέα ήμουν και γέρασα περιμένοντας σε να γράψεις πάλι στο προσωπικό σου...Βάζω πολλά αλλά όταν θα δεις την ανάλυση θα καταλάβεις! Ααα να μην το ξεχάσω! Σου έχω πει και γραπτά μπράβο; Μπράβο βρε σκατό (στο χρωστούσα)... είμαι πολύ περήφανη :)!

Anonymous said...

επειδή κ εγώ προσπαθώ να βρω λύση στο συγκεκριμένο θέμα τα 300 για προσωπικά έξοδα(στο παράδειγμα σου πάντα!) δεν είναι λίγα?? :(
τα πάγια κ εγώ εκεί τα κόβω γύρω στα 250.

mafaldaQ said...

Υπομονή elpis και θα γίνει το ειδικό post για τα έξοδα, full στο tip για το πως γλυτώνουμε χρήματα! Λίγα είναι, αλλά με σωστή διαχείριση, γίνεται!

Anonymous said...

πάντως η ιδέα σου είναι πολύ κάλη αν κ για μένα προς το παρρόν το πρόβλημα βρίσκεται, στα πρώτα κ μεγάλα έξοδα! εγγυήσεις, μικροέπιπλα κτλπ.θα παρακολουθώ τις συμβουλές σου :)

Unknown said...

Άμα το βρεις πάντως αυτό το σπίτι στην άνω πόλη - με ξύλο όμως, όχι πλακάκι (μπλιαξ), σφύρα, το αγοράζω :)

mafaldaQ said...

@ elpis: Μια κοινή μας φίλη (V), που έψαχνε εκεί πάντως ξέρω ότι δυσκολεύτηκε πολύ να βρει χαμηλό ενοίκιο. Όσο για το αρχικό κεφάλαιο της μετακόμισης είναι πραγματικά το πιο δύσκολο κομμάτι... Σε καταλαβαίνω! Εγώ γονάτισα τον πρώτο χρόνο για να ξεχρεώσω τα διάφορα!

@ darthiir: Άμα το βρω, αρχικά θα το αγοράσω εγώ και θα έχω και κατά νου και για εσένα ένα :) Και εγώ προτιμώ ξύλο! Πάντως, ο συγκεκριμένος που ψάχνει, πιστεύει ότι θα το βρει και μάλιστα τόσο φτηνό!